Proktológia

A proktológia a végbél és annak betegségeire specializálódott tudományág. A végbél a vastagbél utolsó szakasza, amelynek az egyik görbülete a keresztcsont homorulatába fekszik bele, a rövidebb, ellentétes görbületű pedig a gáton halad át, összenőtt annak izmaival.

A végbél gáton található kimenete a végbélnyílás, amelyet két záróizom működtet. Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, valamint a székletürítést.

A proktológus szakorvos az ezen szakaszon kialakuló elváltozások és betegségek specialistája.

Milyen tünetekkel forduljunk proktológushoz?

  • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
  • Hasmenés
  • Véres széklet
  • Végbélfájdalom
  • Viszkető érzés a végbélnyílás környékén
  • Csípő, égő érzés a végbélben
  • Idegentest érzet a végbél környékén
  • Véres-nyákos váladékozás
  • Hirtelen, nem szándékos testsúlycsökkenés
  • Végbélsipolyesetén láz, heves fájdalom, váladékozás figyelhető meg, mely sürgős beavatkozást igényel

Milyen vizsgálatokat végzünk a proktológiai szakrendelésen?

A vizsgálat elején proktológus orvosa kikérdezi Önt a tapasztalt tünetekől, ezek gyakoriságáról, időtartamáról, jellegéről és erősségéről. A családi kórtörténet, valamint a páciens étkezési és életviteli szokásainak ismerete is fontos lehet a diagnózis felállításához. A külső, fizikális vizsgálat után – amennyiben a szakorvos szükségesnek ítéli – műszeres vizsgálatok következnek. Amennyiben véralvadásgátlót szed, erről feltétlenül tájékoztassa szakorvosát.

Az anoszkópia egy olyan eljárás, amely a végbélnyílás, valamint a végbél alsó, 3-4 cm-es szakaszának áttekintésére szolgál. Segítségével felderíthetők a belső aranyerek, a végbélrepedés, a végbél nyálkahártyájának gyulladása és a végbél utolsó szakaszának daganatos megbetegedései.

A szakorvos egy speciális eszköz, az úgynevezett anoszkóp felvezetésével vizsgálja a végbelet borító hámot, illetve nyálkahártyát. A vizsgálat során lehetőség van az aranyér ellátására vagy mintavételre is. A műszerek apró méretének köszönhetően, a vizsgálat általában nem jár különösebb fájdalommal. Akut aranyeres gyulladás, vagy végbélrepedés esetében, előfordulhat, hogy az anoszkóp bevezetése égő, szúró fájdalmat okoz.

A rektoszkópia, azaz végbéltükrözés során a proktológus a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát vizsgálja speciális műszerek segítségével. A műszeres vizsgálat során felismerhetők a végbél jó-, és rosszindulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek is.

Amennyiben szükséges, a szakorvos vizsgálat során mintát vehet a szövetekből, illetve a polipok eltávolítására is lehetőség nyílik. A vizsgálat hossza 1-2 perc és bár kényelmetlen lehet, különösebb fájdalommal nem jár. Abban az esetben, ha a fent említett vizsgálatok nem elegendőek a pontos diagnózis felállításához, a szakorvos szükségesnek ítélheti, hogy vastagbéltükrözést, röntgent vagy biopsziát végezzenek. Vastagbélrák gyanú esetén Septin 9 szűrés, illetve kolonoszkópia javasolt.

Hogyan kell felkészülnöm a proktológiai kivizsgálásra?

A proktológiai vizsgálathoz nem szükséges különösebb felkészülés. A szakrendelés keretén belül végzett vizsgálatokhoz nem szükséges a teljes bélrendszer kitisztítása, így nem szükséges a vizsgálatot megelőzően koplalni, béltisztítást végezni vagy hashajtót bevenni. A vizsgálathoz csupán a végbél átmeneti kiürítésére van szükség, amelyet – amennyiben szükséges – szakorvosa a konzultáció keretében elvégzi Önnek.

A szakrendelésre ajánlott kiegyensúlyozott reggeli és elegendő folyadék elfogyasztása után érkezni, így elkerülhető a vizsgálat során a vércukorszint leesése, amely megterhelő lehet a szervezet számára.

Proktológus szakorvosaink ügyfeleinket a pontos diagnózis felállítása céljából laboratóriumi vizsgálatokra küldhetik és javasolhatják a Medicover Fejlett Diagnosztikai Központjában elérhető és a diagnózis felállításához szükséges képalkotó diagnosztikai eljárásokat: röntgenultrahangCT és MR vizsgálatokat.

Járóbeteg ellátás keretében proktológia budapesti klinikáinkon is elérhető. A proktológiai vizsgálat árával kapcsolatban érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link