Dietetika
A dietetika, azaz a táplálkozástudomány legfontosabb feladata a modern egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos módszerekkel nyújtott tanácsadás és prevenció.
Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusaink egyénre szabott tanácsadással segítenek a kiegyensúlyozott étrend kialakításában és a különböző megbetegedések gyógyítását célzó diéták összeállításában.
A speciális diéta kialakítása nem csak azok számára ajánlott, akik életmódváltásra szánják el magukat, hanem többek között ételallergiákban (laktóz-, lisztérzékenység) szenvedők, cukorbetegek és kismamák számára is kiemelkedő fontosságú.
Milyen helyzetben érdemes dietetikushoz fordulni?
- Fogyókúra
- Súlynövelés
- Cukorbetegség
- Táplálék allergia és túlérzékenység esetén (pl. ételallergia, ételintolerancia, gluténfüggő betegségek, tejfogyasztás okozta panaszok)
- Gyomor- vagy bélbetegségek (pl. gyomorfekély, Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás)
- Reflux betegség
- Székrekedés
- Hasnyálmirigy betegségek
- Máj-, vese- vagy epebetegségek
- Szív- és érrendszeri betegségek(magas vérnyomás, magas koleszterinszint, infarktus)
- Daganatos betegségek
A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:
- Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása (anamnézis és táplálkozási terv)
- A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)
A dietetikai tanácsadás módszerei:
- Táplálkozási anamnézis felvétele
- Antropometriai vizsgálatok
- Testmagasság, testtömeg, BMI
- Diagnosztika vizsgálatok
- Testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés
- Étrendi, táplálkozási ajánlások
- Mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal