Dietetika

A dietetika, azaz a táplálkozástudomány legfontosabb feladata a modern egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos módszerekkel nyújtott tanácsadás és prevenció.

Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusaink egyénre szabott tanácsadással segítenek a kiegyensúlyozott étrend kialakításában és a különböző megbetegedések gyógyítását célzó diéták összeállításában.

A speciális diéta kialakítása nem csak azok számára ajánlott, akik életmódváltásra szánják el magukat, hanem többek között ételallergiákban (laktóz-, lisztérzékenység) szenvedők, cukorbetegek és kismamák számára is kiemelkedő fontosságú.

Milyen helyzetben érdemes dietetikushoz fordulni?

A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:

  • Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása (anamnézis és táplálkozási terv)
  • A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)

A dietetikai tanácsadás módszerei:

  • Táplálkozási anamnézis felvétele
  • Antropometriai vizsgálatok
  • Testmagasság, testtömeg, BMI
  • Diagnosztika vizsgálatok
  • Testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés
  • Étrendi, táplálkozási ajánlások
  • Mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal