Ételallergia

Ételallergiáról akkor beszélhetünk, amikor az egyén immunrendszere bizonyos táplálékfélékre úgy reagál, mintha azok károsak lennének a szervezetre. Ilyenkor az idegen anyaggal szembeni védekezés okán a sejtek ellenanyagot termelnek.

A tünetek, melyek enyhék és súlyosak egyaránt lehetnek, közvetlenül étkezés után jelentkeznek. Felléphet hányinger, gyomorfájdalom, hasmenés, mellkasi fájdalom, bőrviszketés, csalánkiütés. Előfordulhat továbbá légúti duzzanat, nehézzé válhat a légzés, illetve súlyos esetben életveszélyes túlérzékenységi reakció, úgynevezett anafilaxiás sokk is felléphet.

Az ételallergia nem összekeverendő az ételintoleranciával, ahol a tünetek az étel elfogyasztását követően pár órával, olykor napok elteltével jelentkeznek. Ételallergia esetén a tüneteket az immunrendszer, táplálékra adott reakciója váltja ki, míg az ételintoleranciánál a tünetekért az emésztőrendszer felel.

A gasztroenterológia szakrendelésen a gasztroenterológus a tünetek alapján ételallergia laborvizsgálatot rendelhet el. Amennyiben a tünetek és a laborvizsgálati eredmény együttesen igazolják az ételallergia meglétét, dietetikus szakember által összeállított étkezési terv segíti elő a páciens kezelésének eredményességét.

Ételallergia laborvizsgálat

Az ételallergia laborcsomag az alábbi 20, leggyakrabban előforduló allergént foglalja magában:

tojás sárgája, tojásfehérje, tehéntej, búzaliszt, földimogyoró, szójabab, paradicsom, sárgarépa, burgonya, tőkehal, alma, rákfélék, rizs, pékélesztő, rozsliszt, sárgabarack, kiwi, zeller, mandula, mogyoró

A Medicover gasztroenterológiai centrumában az alábbi szakorvosi konzultációkkal és laborvizsgálattal segítjük elő a pontos diagnózist és a hatékony kezelést:Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link