Gyomortükrözés

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) egy olyan vizsgálat, amely során felderíthetők a felső tápcsatorna (nyelőcső, gyomor és a nyombél első harmada) elváltozásai, illetve lehetőség nyílik ezek kezelésére is.

A gasztroszkópia során diagnosztizálhatóak a fekélyek, gyulladások, polipok, daganatok, illetve alkalmas vérzések vagy hasi fájdalmak okának felderítésére is. A vizsgálat alkalmával kimutatható fekély, gyomorhurut, esetleges daganat is.

Amennyiben az orvos szükségesnek ítéli meg, a vizsgálat során szövettani mintavétel is történhet. Lehetőség van idegentestek, polipok vagy kis kiterjedésű rákos elváltozások (in situ carcinoma) eltávolítására, vérzéscsillapításra vagy -megelőzésre.

Hogyan zajlik a gyomortükrözés?

A gyomortükrözés bármely napszakban elvégezhető, azonban általában 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt. E mellett, az orvos speciális utasításait is figyelembe kell venni. A gyomortükrözés nem végezhető el, ha az étel a gyomortestben pang, mivel eltakarhat esetleges elváltozásokat, így a vizsgálat eredménye nem lesz pontos.

A vizsgálat megkezdése előtt orvosa tájékozódik korábbi kórtörténetéről, panaszairól, valamint esetleges gyógyszerérzékenységről.

A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe. A torok érzéstelenítéséhez Lidocain sprayt használunk, melynek hatása kb. 30-60 percig tart.

A vizsgálatot végző orvos endoszkópot (vékony, flexibilis cső, fényforrással és képtovábbító rendszerrel felszerelve) vezet le a nyelőcsövön keresztül egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

A gyomortükrözés során fontos a nyugalom megőrzése és az egyenletes légzés, amelyek elősegítik, hogy a vizsgálat gyors és fájdalommentes legyen. A Lidocain spray-nek köszönhetően az endoszkóp levezetése fájdalommentes, csupán enyhe feszítő érzéssel járhat. A vizsgálat során a légutak szabadon maradnak és a gyomor teljesen üres, így fulladástól vagy hányástól nem kell tartani.

Altatásos gyomortükrözés

Az altatásban végzett gyomortükrözéssel a vizsgálattal járó kellemetlenségek és a stressz jelentősen csökkenthető. A beavatkozás altatóorvos jelenlétében történik, aki megvizsgálja a pácienst és kikérdezi társbetegségeiről, a szedett gyógyszerekről, korábbi altatás során fellépő esetleges szövődményekről. Az altatásban végzett gyomortükrözés a fent leírt módszerrel, endoszkóp segítségével történik.

Az altatáshoz használt rövid hatású szernek köszönhetően a páciens a beavatkozás után hamar, a mélyaltatás után előforduló kábaság érzet nélkül ébred. A gyomortükrözés után a páciens megfigyelésre kerül, kényelmes, diszkrét, egyágyas fektetőnkben, majd az altatóorvos és a vizsgáló gasztroenterológus jóváhagyásával hagyhatja el klinikánkat beavatkozást követő pihenés után stabil, éber állapotban.

Gsztroszkópia után

A vizsgálatot követően közvetlenül rendelkezésre áll a lelet és a vizsgálat anyaga CD-re rögzítve, valamint szóban is tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről. Amennyiben a gyomortükrözés során szövettani mintavételre került sor, ennek vizsgálatára és eredményére 10-14 napot kell várni, melyet a vizsgáló orvos ellenjegyez. A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link