Kilégzési tesztek

A kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő anyagok (hidrogén, széndioxid) mennyiségének változása alapján segítenek diagnózishoz. A kilégzéses vizsgálatok alkalmával minden esetben egy speciális folyadék, vagy kapszula elfogyasztása szükséges, mely kiváltja a kilégzett levegő összetételének (széndioxid, vagy hidrogén szintjének) változását, ami igazolja az adott kórállapotot.

Kilégzési teszt segítségével diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a gyomor és nyombélfekélyt okozó Helicobacter pylori fertőzés, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara is.

Laktóz hidrogén kilégzési teszt

A laktóz hidrogén kilégzési teszt a laktóz intolerancia diagnosztizálására szolgál. Tejcukor érzékenység esetén a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim aktivitásának csökkenése, vagy hiánya áll fenn, aminek következtében a tejcukor emésztetlenül kerül a vastagbél területére. Itt a vastagbél baktériumai kezdik lebontani, aminek során hidrogéngáz keletkezik. Ez a véráramon keresztül bejut a tüdőbe, így jelenléte a kilégzett levegőben is mérhetővé válik.

A vizsgálat éhgyomorra történik, a megelőző 6 órában nem szabad enni és fogat mosni sem. A vizsgálatot megelőző héten fel kell függeszteni az antibiotikumok és probiotikumok, valamint hashajtók és székletfogók szedését.  Laktóz tartalmú folyadék elfogyasztása után 20 percenként mérőkészülékbe kell fújni, ami méri a kilégzett levegő hidrogéntartalmát. A vizsgálat 120-180 percet vesz igénybe.

Laktulóz hidrogén kilégzési teszt

A laktulóz hidrogén kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok jelenlétének megállapítására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) néven ismerjük, ami puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár. A vékonybélbe jutott baktériumok az emésztetlen szénhidrátokat bontják le, aminek eredményeként hidrogén és metángáz keletkezik, ami a kilégzett levegőben szintén mérhetővé válik.

A vizsgálat éhgyomorra történik, a megelőző 6 órában nem szabad enni és fogat mosni sem. A vizsgálatot megelőző héten fel kell függeszteni az antibiotikumok és probiotikumok, valamint hashajtók és székletfogók szedését. Laktulóz tartalmú folyadék fogyasztása után 20 percenként műszerrel mérik a kifújt levegő hidrogén tartalmát. A vizsgálat 120-180 percet vesz igénybe.

Fruktóz hidrogén kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható. A felszívódási zavar következtében a gyümölcscukor emésztetlen formában kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel jár. Ez okozza a kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés görcsök).

A vizsgálat éhgyomorra történik, a megelőző 6 órában nem szabad enni és fogat mosni sem. A vizsgálatot megelőző héten fel kell függeszteni az antibiotikumok és probiotikumok, valamint hashajtók és székletfogók szedését. Fruktóz tartalmú folyadék fogyasztása után 20 percenként műszerrel mérik a kifújt levegő hidrogénkoncentrációjának változását. A vizsgálat 120-180 percet vesz igénybe.

Urea kilégzési teszt (Helicobacter kilégzési teszt, UBT)

Az urea kilégzési teszt a Helicobacter pylpori fertőzöttség megállapítására, valamint a terápia nyomon követésre alkalmas. A baktérium a világ lakosságának felében megtalálható, a gyomor nyálkahártyarétegében él, növelve az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Többek közt a gyomor és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kialakulásában is jelentős szerepe van.

A vizsgálathoz nem sugárzó, C13 izotópot tartalmazó ital, vagy sugárzó, C14 szénizotópot tartalmazó kapszula elfogyasztása szükséges. A bevitt ureumot a baktérium ammóniára és bikarbonátra bontja, melynek során ez utóbbiból izotóppal jelzett szén-dioxid szabadul fel, ami a kilégzett levegővel távozik, így kimutatható a baktérium jelenléte.

Gasztroenterológiai centrumunkban C14 izotóppal történik a vizsgálat, a karbamid (urea) izotóp tartalmú kapszula bevételét követően már 10 perc után mérhető a levegőminta. A teszt során a kilégzett levegő C14 tartalmát mérjük: a páciensnek a tesztkártyára kell fújnia, amíg a kártya közepén lévő indikátor színe meg nem változik. Ezt a mintát tartalmazó kártyát laboratóriumunkban elemezzük, a lelet pedig pár munkanapon belül elkészül.  A vizsgálat sugárterhelése minimális, egy fogröntgenével egyezik meg, várandós, vagy szoptató nőknek, illetve gyermekeknek azonban a terhelés miatt ellenjavallt.

A kilégzéses vizsgálatokat megelőzően minden esetben fel kell keresni gasztroenterológus szakorvost a panaszokkal, aki gyanú esetén elrendeli a megfelelő vizsgálatot. A kilégzéses tesztek csak orvosi javaslattal végezhetők el.

A vizsgálatot követően az eredmény alapján a szakorvos határozza meg a diagnózist és a szükséges terápiát is:

  • laktóz intolerancia, illetve fruktóz felszívódási zavar esetén a megfelelő étrend kialakításában dietetikus segíthet
  • kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kezelése antibiotikus és probiotikus kúrával történik a gasztroenterológus által
  • a Helicobacter pylori baktérium fertőzés megszüntetésére a gasztroenterológus célzott antibiotikum kúra és savgátló gyógyszer egyidejű alkalmazását rendeli el


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link