Székelési panaszok

A hasmenés, szorulás, fájdalmas székelés és véres széklet hátterében olyan problémák is komolyabb esetekben a vastagbélgyulladás, illetve vastagbélrák.

Mikor beszélhetünk hasmenésről?

Az emésztőrendszerünk a különböző károsító hatásokra érzékenyen reagál, leggyakrabban a széklet állagának, mennyiségének, gyakoriságának, minőségének megváltozásával. Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha egy napon belül háromnál több alkalommal laza, híg, vizes széklet jelentkezik.

Milyen típusait különíthetjük el és melyiket mi okozhatja?

Lefolyása alapján megkülönböztetünk akut, perzisztáló (tartós), valamint krónikus hasmenést. Az akut és perzisztáló hasmenést általában valamilyen vírusos (pl. rotavíruscalicivírus) vagy bakteriális (pl. Salmonella) fertőzés okozza, ami pár nap alatt spontán is elmúlhat. Perzisztáló (tartós) hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a hasmenés már legalább 2 hete tartósan fennáll. Ilyen esetekben javasolt a kóroki tényező keresése, mely székletvizsgálatok segítségével megállapítható. A 4 hétnél hosszabb ideje fennálló hasmenést krónikus hasmenésnek tekintjük. Ilyen esetben mindenképpen keresni kell a kiváltó okot, melyre leggyakrabban gasztroenterológiai kivizsgálás keretében, kolonoszkópiagasztroszkópiahasi ultrahangvizsgálat, vagy pajzsmirigy vizsgálatok elvégzése után derülhet fény.

Mikor beszélünk székrekedésről?

A funkcionális székrekedés olyan székelési nehezítettség vagy székelési képtelenség, mely akkor fordul elő, amikor a páciensnek kevesebb, mint heti három alkalommal van spontán széklete. A funkcionális vastagbél eredetű székrekedés hátterében állhat irritábilis bél szindróma. Ebben az esetben hasi fájdalom és puffadás léphet fel, mely a székletürítést követően csökken, vagy elmúlik, illetve a székrekedéses és hasmenéses állapotok felváltva jelentkezhetnek. A székeléskor fellépő, folyamatos erőlködésből fakadóan jelentősen megnő az aranyér kialakulásának kockázata.

Milyen tünetek utalhatnak székrekedésre?

Az úgynevezett Thompson kritérium rendszer alapján annál a személynél beszélhetünk székrekedésről, akinél a megelőző 1 évben 3 hónapon keresztül az alábbiak közül rendszeresen kettő, vagy több tünet lépett fel a székletürítés során:

  • Minden harmadik vagy negyedik székletürítésnél erőlködni kell a széklet kiürítéséhez.
  • Minden harmadik vagy negyedik székletürítésnél kemény széklet ürül
  • Minden harmadik vagy negyedik székletürítés alkalmával előfordul, hogy a széklet egy része nem képes távozni.
  • Ujjal, vagy kézzel kell elősegíteni a széklet távozását.
  • Heti három alkalomnál kevesebbszer van a páciensnek spontán széklete.

Mi az aranyér és hogyan alakul ki?

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt (külső aranyér), vagy a végbél belső falán (belső aranyér) található. Leggyakrabban a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás, valamint székrekedésből fakadó erőlködés okoz aranyeret. Az aranyér begyulladhat, megnagyobbodhat, vérezhet, egyes esetekben ki is fordulhat, ezzel fájdalmat és további panaszokat okozva. Amennyiben a súlyosabb stádiumú aranyér kezelése nem történik meg, további panaszokat és szövődményeket okozhat.

Melyek az aranyér tünetei?

  • fájdalmas székelés
  • erős, végbéltáji viszketés
  • véres, nyálkás széklet
  • hosszú ideig fennálló székrekedés
  • érduzzanat a végbél falában vagy a végbélnyílás környékén

Hova forduljunk?

Hosszan tartó vagy visszatérő tünetek esetén keressünk fel gasztroenterológus szakorvost, hogy a tünetet előidéző okot a hasmenés jellege, valamint a társuló tünetek alapján elvégzett laboratóriumi és eszközös vizsgálatok segítségével felderítse és a megfelelő kezelést javasolja.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a hasmenés véres, vagy fekete, valamint láz, súlyos hasi- vagy végbélfájdalom is jelentkezik. Ezek akár vastagbélrák jelei is lehetnek, így javasolt mielőbb proktológushoz fordulni.Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link