Gluténérzékenység

A köztudatban a gluténérzékenység betegségként él, valójában azonban három különálló, de hasonló tüneteket produkáló kóros állapotról van szó. Mindhárom esetben más-más tényezők állnak a háttérben, az egyetlen közös bennük, hogy a kellemetlen tüneteket a gabonafélékben található glutén váltja ki. Ezért kapták e betegségek a glutén-függő betegségek, illetve gluténhez kapcsolt betegségek elnevezést.

A glutén okozta betegségek mindegyike az egész szervezetet érintő, rendkívül összetett tünet együttes. A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Előfordul, hogy egyes betegeknél fel sem tűnnek, másoknál pedig napi problémát okoznak.

A glutén okozta betegségek közé soroljuk a cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet és a glutén tartalmú gabonafélék (pl. búzaliszt) okozta allergiát.

Fontos, hogy hasonló emésztőrendszeri tünetek esetén ne végezzünk öndiagnózist, ne kezdjünk gluténmentes diétába, ugyanis a panaszokat más betegségek is okozhatják.

Cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropathia)

A cöliákia (lisztérzékenység, vagy gluténszenzitív enteropathia) egy örökletes, genetikailag meghatározott, autoimmun betegség. A tünetek kialakulásának hátterében a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin, illetve a rozs, árpa és zab hasonló fehérjéi állnak.

A táplálkozás során bevitt glutént a cöliákiás beteg szervezete nem tudja feldolgozni, ami emiatt kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel. Válaszként a szervezet ellenanyagot kezd el termelni saját szövetei ellen, ezért a vékonybél nyálkahártyáján a bélbolyhok pusztulásnak indulnak. Ennek következtében csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, felszívódási zavar, valamint állandó gyulladás alakul ki a tápcsatorna ezen szakaszán.

A cöliákia, főleg glutén tartalmú étel fogyasztása esetén, elsősorban gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz. Általában puffadt, vékonyfalú has – úgynevezett „pókhas” –, és nagy tömegű, világos, zsírfényű széklet formájában jelentkező krónikus hasmenés kíséri. A betegség sokszor nem jár e gyomor és bélrendszeri tünetekkel, hanem a fentiek nélkül, változatos panaszokkal is jelentkezhet. Másodlagos tünetként tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia), fogzománc hibák, ismétlődő herpeses bőrelváltozások, állandó fáradtság, fejfájás, kimerültség érzet, és étvágytalanság is utalhat a betegségre. Lisztérzékenység gyanúja esetén ezért is javasolt a genetikai vizsgálat elvégzése, mely segítségével megállapítható a cöliákiára való hajlam.

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS)

A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) általában valamilyen emésztőrendszert érintő betegség, vagy antibiotikumos kezelés után alakul ki. A bélfal áteresztő képessége ilyenkor megnő, aminek eredményeként a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol.

A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei hasonlóak az autoimmun cöliákiához, azonban enyhébbek és a glutén tartalmú élelmiszer elfogyasztása után pár órával jelentkeznek. Lényeges különbség, hogy a cöliákiát diagnosztizáló módszerekkel nem mutatható ki, ugyanis NCGS esetén nem károsodik a vékonybél, nincsenek társuló betegségek, és nincs genetikai eltérés sem.

Búza (gabona) allergia

A búza allergia az egyetlen olyan glutén-függő betegség, mely allergiás eredetű. Az immunrendszer a búzában található gliadin fehérje ellen antitesteket kezd termelni, melynek következtében a szervezetben megemelkedik a búzaliszt specifikus immunglobulin-E, azaz IgE szint.

A búza allergia lehet étel-, légúti-, és kontakt allergia, ezért a tünetek is különbözőek lehetnek: jelentkezhetnek légúti, gyomor-bélrendszeri és bőr panaszok is. Specifikus tünetek nincsenek, a jellegzetes allergiás reakciók figyelhetők meg: ajak, nyelv illetve a torok duzzanata, puffadás, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, fulladás (pék asztma), csalánkiütések, viszketés, szemviszketés, vagy akár anafilaxiás sokk.

Mi a teendő gluténérzékenység gyanúja esetén?

Ha bizonyos ételek fogyasztása után tartós, vagy visszatérő panasz a hasi fájdalom, hasmenés vagy a puffadás, akkor gyanakodhatunk arra, hogy ezek az étkezéssel, a gluténtartalmú ételek fogyasztásával függhetnek össze.

Fontos azonban, hogy a tünetek alapján ne végezzünk öndiagnózist, ne kezdjünk önhatalmúlag gluténmentes diétába, ugyanis kivizsgálásnál ez fals eredményt adhat. Keressünk fel gasztroenterológiai szakrendelést, ahol a szakorvos alapos kivizsgálást követően, egyéb lehetséges betegségek (laktóz intolerancia, tejfehérje allergia, IBS, krónikus bélgyulladás) kizárása után állítja fel a pontos a diagnózist.

Gasztroenterológiai központunkban az alábbi vizsgálatokkal támogatjuk a diagnózis felállítását és a terápiát:Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link