MR és CT vizsgálatok

A kórházunkban működő fejlett diagnosztikai központunkban, tapasztalt, felkészült radiológus szakembereink MR és CT vizsgálatok segítségével gyors és pontos diagnózist állítanak fel.

CT készülékünk az egyik legmodernebb radiológiai képalkotó eszköz, amely kisebb sugárdózissal működtetve is gyors, precíz felvételek készítését teszi lehetővé.

MR készülékünk 1,5 Tesla erősségű mágneses térben vizsgál, ezáltal kivételes minőségű képeket készít. A diagnosztikai központunkban rendelkezésre álló gép csöve egyedülállóan széles, 70 cm átmérőjű és 200 kg-ig terhelhető, így klausztrofóbiában szenvedő vagy túlsúlyos páciensek vizsgálatára is alkalmas.

CT vizsgálat

A CT vagy más néven komputertomográf a hagyományos röntgeneljárás továbbfejlesztése, amely háromdimenziós képek készítésével segíti a precíz diagnózis felállítását.

A komputertomográfia a vizsgálni kívánt testrészt pár milliméter szélességű sávokra osztja be, majd a vizsgálat során a készülék röntgensugarak segítségével térképezi fel ezeket a szeleteket. A röntgensugarak különböző módon nyelődnek el az egyes szövetekben vagy szervekben, amely lehetővé teszi a képalkotást.

Az elkészült felvételeket a berendezés szoftvere az orvos által értelmezhető háromdimenziós képpé alakítja.

Fontos kiemelni, hogy mivel a CT vizsgálat röntgen sugárzást használ, csak orvosi javaslat alapján végezhető el és minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg.

Amennyiben hagyományos fizikális vizsgálattal, vagy más diagnosztikai eszközzel a pontos diagnózis nem meghatározható, a szakorvosnak mérlegelni kell a CT vizsgálat előnyeit és kockázatait.

Balesetek vagy más trauma esetén gyakran alkalmaznak CT vizsgálatot, mivel gyors és pontos diagnózist ad, amely adott esetben akár életmentő is lehet.

MR vizsgálat

Az MR egy megbízható és fájdalommentes képalkotó diagnosztikai eljárás, amely mágneses rezonancia segítségével részletes felvételt készít az emberi testről. Kiválóan alkalmas nagy felbontású felvételek készítésére, a diagnózis pontos meghatározásához. Az eljárás előnye, hogy teljes mértékben mellékhatás-mentes, nincsenek az emberi szervezetre vonatkozóan hosszú távú káros hatásai.

Nagy lágyrész-felbontása miatt kiválóan alkalmas a központi idegrendszer (agy, gerincvelő) problémáinak feltárására, szív- és érrendszeri problémák, trombózis diagnosztizálására, valamint az ízületek, a kismedence, az emlő és a lágyrészek vizsgálatára is.

Fiatal gyermekeknél, terhesség alatt vagy ha a páciens gyakori sugárterhelésnek van kitéve általában az MR vizsgálat a preferált, mivel a CT vizsgálat (a röntgensugárzás miatt) náluk nagyobb kockázattal jár.

Fontos tudnivalók MR és CT vizsgálatok előtt

  • Kontrasztanyagos vizsgálat esetében a vesefunkciók ellenőrzéséhez 1 hónapnál nem régebbi laborlelet szükséges.
  • Kontrasztanyagos vizsgálat csak üres gyomorral végezhető el, ezért kérjük, a vizsgálatot megelőző 6 órában ne fogyasszon ételt.
  • Célszerű a nem kontrasztanyagos vizsgálatra is üres gyomorral érkezni, így elkerülhető, hogy a teljes vizsgálatot megismételni egy új időpontban, ha a kezelőorvos vizsgálat közben mégis szükségesnek látja a kontrasztanyag beadását.
  • Hasi, kismedencei CT esetében is csak éhgyomorra végezhető el a vizsgálat.
  • A vékonybelek és a has vizsgálatakor a beleket folyadékkal töltjük fel, mely törtéhet szondával, vagy a folyadék elfogyasztásával.


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link