Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálat fontos szerepet tölt be a gasztroenterológiai betegségek diagnosztizálásában. Ez a képalkotó eljárás ugyanis teljesen fájdalommentes, nem jár sugárzással, és pontos, élő idejű képet ad a szervek állapotáról, azok működéséről, valamint a vér áramlásáról is.

A vizsgálatot minden esetben radiológus szakorvos végzi. A vizsgálat során az érintett területre a vizsgálófej magas frekvenciájú hangot bocsát ki, mely a szövetek határairól visszaverődik. A vizsgálófej felfogja ezeket a visszaverődő rezgéseket, melyeket a számítógép képpé alakít. Így élő képet kapunk a szövetek és a szerv aktuális állapotáról, valamint annak működéséről (például a belek mozgásáról, vagy a vér áramlásáról).

Ultrahang vizsgálat segítségével diagnosztizálható, illetve nyomon követhető a legtöbb gasztroenterológiai vonatkozású kórállapot és betegség, valamint felmérhető az egyes szervek károsodásának mértéke is.

Emésztőrendszeri panaszok esetén leggyakrabban hasi ultrahang vizsgálatot rendel el a gasztroenterológus. A vizsgálat során a radiológus áttekinti a hasüreg szerveit (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vese, húgyhólyag), valamint a hasi főverőér illetve a környező nyirokcsomók állapotát.

Ultrahang segítségével jól láthatóvá válnak a szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei valamint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, illetve a hasüregi folyadék.

A gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén a panaszok függvényében javasolt kiegészíteni a hasi ultrahang vizsgálatot más eszközös vizsgálatokkal is (gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés) a diagnózishoz.

Hogyan zajlik a hasi ultrahang vizsgálat?

A vizsgálatot megelőzően legalább 6 órás éhezés szükséges. Előző nap érdemes kerülni a nehéz, zsíros, illetve puffasztó ételek fogyasztását és javasolt sok folyadék bevitele, leginkább szénsavmentes víz, vagy tea formájában. A vizsgálat sikeres elvégzését segíti, ha a húgyhólyag vizelettel telt, így lehetőleg a vizsgálat előtt 1-2 órával nem javasolt a vizelet ürítés.

Az ultrahang vizsgálat előtt a hasat szabaddá kell tenni, majd a radiológus a vizsgálat elvégzéséhez vizes alapú zselét tesz a bőrre, mely megfelelő érintkezést biztosít a vizsgálófej és a bőr felülete közt. A vizsgálat során a hanyatt fekvő pozícióból a vizsgáló orvos a vizsgálat igényétől függően kérheti a pácienst a testhelyzetének megváltoztatására.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem okoz semmilyen kellemetlenséget, és mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

Gasztroenterológiai Centrumunkban magasan képzett radiológus szakorvosok várják, hogy a legmodernebb ultrahangos eszközökkel segítsék a panaszok okának feltárását.Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link