Emésztési panaszok

Emésztési panaszokkal mindenki találkozik élete során valamilyen formában, hol enyhébb, hol súlyosabb formában. E panaszokat sok minden okozhatja: nagy mennyiségű, vagy valamilyen fertőzött étel fogyasztása, étel érzékenység, vagy intolerancia, esetleg autoimmun betegség, illetve gyógyszerek mellékhatásaként, vagy az életmódból kifolyólag is jelentkezhetnek. Ezért a panaszok tartós fennállása esetén minden esetben szükséges szakorvoshoz fordulni.

A zavartalan emésztéshez elengedhetetlen az emésztőrendszer minden szakaszának megfelelő működése. A bevitt táplálék szájban, valamint a gyomorban történő aprítása, fennakadás nélküli szállítása a nyelőcsőtől a gyomron, valamint a vékony- és vastagbélen át a teljes tápcsatornán, illetve a tápanyagok lebontását segítő enzimek megfelelő termelődése. Ha ezek bármelyike csak részlegesen, vagy egyáltalán nem működik, megjelennek a kellemetlen emésztési panaszok.

Melyek a leggyakoribb emésztési panaszok?

Hányinger, hányás

A hányásnak, valamint az azt megelőző kellemetlen állapotnak, a hányingernek számos különböző oka lehet. Gyakran okozza fertőzés, melyet ételmérgezés eredményez (ezáltal próbál szervezetünk megszabadulni a fertőzött tápláléktól), jelentkezhet nagy mennyiségű étel fogyasztása után, de előfordulhat a stressz, vagy a pánikbetegség kísérő tüneteként is.

Ha több napja fennáll a panasz, és nem mérséklődik, vagy bizonyos ételek fogyasztása után rendszeresen jelentkezik, javasolt kivizsgáltatni annak okát.

Gyomorégés

A gyomorégést a gyomortájékon jelentkező fájdalom mellett általában maró, égő, savas érzés kíséri a torokban. Ennek oka a gyomorsav visszaszivárgása az irritált gyomorból a nyelőcsövön át. Legtöbbször a helytelen étkezés váltja ki, nehéz, zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkezik, illetve okozhatja a gyomor és a nyelőcső közti izom nem megfelelő működése is.

A gyakori gyomorégés súlyos betegségeket is okozhat, ezért ha rendszeresen jelentkezik ez a tünet, ajánlott gasztroenterológiai kivizsgáláson részt venni, hogy a panasz megszűnjön.

Teltségérzet

Teltségérzetet (feszítő érzést a gyomortájékon) leggyakrabban nagy mennyiségű étel elfogyasztása után érzünk. Ha azonban kis mennyiségű étel elfogyasztása után is gyakran jelentkezik a panasz, különösen, ha más emésztőrendszeri panaszok is kísérik, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Puffadás

A haspuffadás hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. Általában bizonyos típusú ételek fogyasztása után jelentkezik, leggyakrabban magas só, szénhidrát, illetve zsírtartalmú élelmiszerek, vagy szénsavas italok fogyasztása idézi elő. Sok esetben azonban valamilyen betegség tüneteként alakul ki: felszívódási zavar, lisztérzékenység, laktóz intolerancia, hasnyálmirigy gyulladás, pszichoszomatikus betegségek (pl. IBS), vagy akár a menstruáció következtében jelentkező hormonális változások is állhatnak a hátterében.

Ha a haspuffadás tartósan fennáll életmódbeli változtatásokat követően is, ajánlott felkeresni gasztroenterológiai szakrendelést, hogy a panasz pontos oka kiderüljön, és a megfelelő terápia mellett megszűntethető legyen.

Hasi görcsök

A hasi görcsöket a hasi régió izmainak összehúzódása okozza. Hátterében állhat súlyos kiszáradás nyomán fellépő elektrolit hiány, túlzott gázképződés, székrekedés, illetve krónikus gyulladásos betegségek (pl. Chron, colitis ulcerosa), vagy akár nőgyógyászati probléma is.

Tartós, illetve rendszeresen jelentkező hasi görcsök esetén, különösen, ha más emésztőrendszeri panaszok is társulnak hozzá, javasolt gasztroenterológiai kivizsgálás az ok felderítésére.

Hasmenés

A hasmenés a leggyakoribb emésztőrendszeri panasz. Ennek oka, hogy szervezetünk, illetve emésztőrendszerünk érzékenyen reagál a külső hatásokra: a stressz, a különböző ételek fogyasztása, a tápcsatornába jutó kórokozók mind hozzájárulhatnak a széklet állagának, mennyiségének és a székelés gyakoriságának megváltozásához.

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha 24 órán belül háromnál több alkalommal jelentkezik laza, vizes széklet. Lehet akut, amit többnyire valamilyen fertőzés okoz, perzisztáló (tartós), ha már 2 hete folyamatosan fennáll, illetve krónikus, ha már 4 hétnél hosszabb ideje tart. Ez utóbbi két esetben haladéktalanul javasolt gasztroenterológus szakorvos felkeresése, a panasz ugyanis csak az ok feltárásával és megfelelő kezelésével szűntethető meg.

Székrekedés

Akkor beszélhetünk székrekedésről, ha a székletürítések száma heti 3-nál kevesebb, illetve két székletürítés közt több, mint 48 óra telik el. A széklet ilyenkor kisebb mennyiségű, állaga kemény, nehezen ürül, csak erőlködéssel távozik és utána is megmard a teltségérzet a végbél környékén. A székrekedés oka lehet a lelassult bélműködés, de okozhatja másodlagos tünetként valamilyen betegség is, illetve gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet.

Ha a székrekedés tartósan fennáll és az életmódbeli változtatások (étrendváltozás, több mozgás, több folyadék fogyasztása) sem oldják meg a problémát egy hét után sem, illetve rendszeresen visszatér, javasolt gasztroenterológus, vagy proktológus szakorvos felkeresése a problémával.

Gasztroenterológiai Centrumunkban minden emésztéssel kapcsolatban felmerülő panaszra gyors diagnózist és hatékony kezelési módot kínálunk. Centrumunkban az alábbi vizsgálatokkal segítjük a diagnózis mielőbbi felállítását és a megfelelő gyógymód kiválasztását, hogy Ön a lehető leghamarabb megszabaduljon a kellemetlen panaszoktól:Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link