Ételintolerancia
Az ételintolerancia olyan állapot, melyet a táplálékot lebontó enzimek csökkent mennyisége, vagy teljes hiánya idéz elő. Ennek következtében a szervezet az elfogyasztott táplálékot képtelen megemészteni. A tünetek többnyire nem közvetlenül étkezés után, hanem pár óra elteltével, egyes esetekben néhány nap múlva jelentkeznek.
Előfordulhat haspuffadás, bélgáz képződés, hasmenés, fejfájás, migrén, krónikus fáradtság, valamint ízületi fájdalom is. Emellett olyan bőrproblémák is kialakulhatnak, mint az ekcéma, a pattanás, vagy akár akné.
Az ételintolerancia nem összekeverendő az ételallergiával, ahol az allergiás reakció az étel elfogyasztását követően szinte azonnal bekövetkezik. Ilyenkor a tünetek rögtön jelentkeznek, melyek enyhék és súlyosak egyaránt lehetnek.
A gasztroenterológia szakrendelésen a gasztroenterológus a tünetek alapján ételintolerancia laborvizsgálatot rendelhet el. Amennyiben a tünetek és a laborvizsgálati eredmény együttesen igazolják az ételintolerancia meglétét, dietetikus szakember által összeállított étkezési terv segíti a kezelés hatékonyságát.
Ételintolerancia laborvizsgálat
Az ételintolerancia labor az alábbi 46 tétel esetében vizsgálja az élelmiszerek ellen termelt IgG típusú antitestek mennyiségét:
alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhal mix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs, citrom, olajbogyó, paprika mix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)
A Medicover gasztroenterológiai centrumában az alábbi szakorvosi konzultációkkal és laborvizsgálattal segítjük elő a pontos diagnózist és a hatékony kezelést: